Πώς να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες που κάνουν τα μωράκια.

pos na katharisete dyskoloys lekedes poy kanoyn ta morakia

Η ζωή με το μωράκι μπορούμε να πούμε ότι είναι το λιγότερο ακατάστατη. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να πετάξετε το λερωμένο από «κακάκια» κορμάκι του ή το λεκιασμένο από «γουλίτσες» μπλουζάκι του, δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείτε να τα σώσετε.

Ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες δημιουργείται από τις «γουλίτσες» γάλακτος ή αλλιώς τις φοβερές και τρομερές «ρουκέτες». Είναι φυσιολογικό να λερώνονται τα βρεφικά ρούχα με αυτό τον τρόπο γιατί τα περισσότερα μωράκια βγάζουν «γουλίτσες» αφού πιουν το γάλα τους. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μουλιάσετε το ρούχο σε κρύο νερό για λίγη ώρα και μετά ρίξτε στο λεκέ υγρό απορρυπαντικό ρούχων και τρίψτε απαλά. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο. Ποτέ μην μουλιάσετε το ρούχο με ζεστό νερό γιατί μπορεί να γίνει χειρότερος ο λεκές. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν μουλιάσετε το ρούχο και ο λεκές από γάλα ξεραθεί τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξεραθεί και να κιτρινίσει. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ την προσπάθεια να καθαρίσει το ρουχάκι σας.

Από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες των βρεφικών ρούχων είναι αυτοί που δημιουργούνται από τις ακαθαρσίες των μωρών μας. Αν έχουμε λεκέ από «κακάκια» τότε αρχικά πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα υπολείμματα με ένα κουτάλι ή με ένα μαχαίρι που δεν κόβει. Στη συνέχεια πρέπει να το μουλιάσουμε με καθαριστικό λεκέδων για πριν το πλυντήριο (κυκλοφορούν διάφορα στην αγορά) και να το αφήσουμε για 5’ πριν το βάλουμε για πλύσιμο στο πλυντήριο. Όταν έχουμε λεκέ από ούρα τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό και το βάζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στο πλυντήριο. Οι λεκέδες από ούρα είναι εύκολο να καθαριστούν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν καθαριστικά λεκέδων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε γρήγοροι.

Τελευταίος αλλά και ένας από τους χειρότερους λεκέδες είναι αυτός από αίμα. Αρχικά πρέπει να ελέγξουμε αν είναι φρέσκο ή αποξηραμένο. Αν είναι φρέσκο τότε πρέπει να ξεπλύνουμε με κρύο νερό και στη συνέχεια να απλώσουμε λευκό ξύδι. Το αφήνουμε να μουλιάσει για λίγη ώρα και στεγνώνουμε τραβώντας όλη την υγρασία με ένα πανί. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε. Στην περίπτωση που είναι αποξηραμένο τότε πρέπει να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα με μια βούρτσα. Στη συνέχεια το μουλιάσουμε με καθαριστικό λεκέδων πριν το βάλουμε στο πλυντήριο. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν στεγνώνουμε τα ρούχα σε στεγνωτήριο.