Χρήσιμες οδηγίες για παιχνίδι στον ήλιο χωρίς… παρενέργειες

paixnidi ilios

Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και τα παιδιά δεν έχουν σχολείο συνεπώς έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους για τις διάφορες δραστηριότητες. Ήρθε η ώρα λοιπόν για παιχνίδι και διασκέδαση στον ήλιο. Ο ήλιος όμως εκτός από πηγή χαράς είναι και μια πολύ σοβαρή απειλή για τα παιδάκια μας. Αν δεν τα προστατέψουμε τότε μπορεί να πάθουν ηλίαση και εγκαύματα από τον ήλιο. Ας μιλήσουμε λίγο για το πώς θα τα κρατήσουμε ασφαλή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να μην χάσουνε ούτε λεπτό από τη διασκέδασή τους.

Τα μωράκια αλλά και τα νεαρά παιδάκια μπορούν πολύ εύκολα να πάθουν ηλίαση (ένα είδος θερμοπληξίας) κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα παιδί (ή ενήλικας) εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα. Μερικά από τα συμπτώματα της ηλίασης είναι η κούραση, η δίψα, οι κράμπες, η ζάλη, η ναυτία, ο πονοκέφαλος κ.α. Οι παρακάτω οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν για να μην πάθουν ηλίαση τα παιδιά:

  • Αποφεύγουμε τις εξωτερικές δραστηριότητες τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.
  • Τα ρούχα τους πρέπει να είναι ελαφριά με ανοιχτά χρώματα για να δροσίζονται. Ρούχα από ελαφριά βαμβακερά υφάσματα είναι ιδανικά γιατί βοηθάνε το σώμα να αναπνέει.
  • Πρέπει να πίνουν πολλά υγρά όπως νερό και χυμούς για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.
  • Ενυδατώνουμε την επιδερμίδα τους με ένα πανί (ή σφουγγάρι) βρεγμένο με δροσερό νερό (αν είχαμε απλώσει αντηλιακό τότε πρέπει να ξαναβάλουμε).
  • Κάνουμε διαλείμματα από τις δραστηριότητες κάθε τόσο για να δροσίζονται είτε σε κάποιο μέρος με σκιά είτε σε κάποιο χώρο με κλιματισμό.

Όπως είπαμε προηγουμένως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκαύματα στο δέρμα των παιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα τους είναι υπερβολικά ευαίσθητο. Για την αποφυγή των εγκαυμάτων μπορούμε να εφαρμόσουμε τις επόμενες οδηγίες:

  • Απλώνουμε αντηλιακό στο σώμα τους πριν φορέσουν τα ρούχα τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καούν από τον ήλιο αν για παράδειγμα αποφασίσουν να βγάλουν την μπλούζα τους ή αν ανέβει το μπατζάκι της βερμούδας όσο παίζει στην άμμο.
  • Αν πάμε για μπάνιο καλά είναι να του βάλουμε αδιάβροχο αντηλιακό. Αν στη συνέχεια μπει στη θάλασσα μπορούμε να του ξαναβάλουμε αφού βγει για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς.
  • Οπωσδήποτε πρέπει να φοράει καπέλο. Το καπέλο προστατεύει από εγκαύματα το δέρμα του μετώπου, το τριχωτό της κεφαλής αλλά και το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα στην περιοχή των αυτιών.
  • Τέλος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών και για το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια.