Ντύσιμο, ένας καθημερινός Γολγοθάς

ntysimo o kathimerinos golgothas

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ντύνονται μόνα τους, όμως κατά την εκμάθηση της διαδικασίας μπορεί να δυσκολευτούν. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς για να τα βοηθήσουμε; Καταρχήν να ξεκινήσουμε την εκμάθηση από νωρίς. Από μικρή ηλικία μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις και να του μάθουμε να ντύνεται στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Γιατί ένα παιδί πρέπει να ντύνεται μόνο του;

Στις περισσότερες οικογένειες η πρωινή ετοιμασία είναι μια δύσκολη διαδικασία. Μια πολύ συνηθισμένη εικόνα είναι οι γονείς να είναι έτοιμοι για να φύγουν και ο μικρός ακόμα να βάζει τις κάλτσες του. Δεν είναι παράξενο λοιπόν, να μας φαίνεται πολύ πιο εύκολο και πιο γρήγορο, να ντύσουμε εμείς το παιδί.

Το παιδάκι μας όμως πρέπει να μάθει πώς να το κάνει. Η ικανότητα να ντύνεται μόνο του, θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και θα του δώσει μια αίσθηση επιτυχίας. Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι η επιτυχία αυτή σημαίνει, μελλοντικά τουλάχιστον, μια λιγότερη δουλειά για εμάς κάθε πρωί.

Η διαδικασία του ντυσίματος, μαθαίνει στο παιδί πολλά περισσότερα πράγματα, από απλά να βάζει ή να βγάζει τα ρούχα του. Βοηθάει το παιδί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως:

  • Τη λεπτή κινητικότητα, η οποία αφορά το συντονισμό των μικρών μυών, κυρίως στα χέρια και στα δάχτυλα. Το κλείσιμο των κουμπιών και των φερμουάρ, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας.
  • Την αδρή κινητικότητα που σχετίζεται με δεξιότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το μπουσούλημα, το πέταγμα αντικειμένων, τη μεταφορά πραγμάτων κλπ. Η στήριξη στο ένα πόδι για να φορέσει ένα παιδάκι το παντελόνι του είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
  • Τις γνωστικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια του ντυσίματος θα πρέπει να προσπαθήσει να θυμάται τη σειρά με την οποία φοράμε τα ρούχα μας και θα «χτίσει» την υπομονή του και την αυτοσυγκέντρωσή του ώστε να καταφέρει να τελειώσει μόνο του.
  • Το λόγο, καθώς θα μάθει τους τύπους των ρούχων, τα χρώματα αλλά και τα μεγέθη.
  • Την αίσθηση του τόπου και του χρόνου επειδή σιγά σιγά θα μάθει να ντύνεται για συγκεκριμένες περιστάσεις και καιρικές συνθήκες.