Πέντε βήματα για τη σωστή αποθήκευση των παιδικών ρούχων

pente vimata gia ti sosti apothikeysi ton paidikon roychon

Η σωστή αποθήκευση των ρούχων είναι μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χώρο, κάτι πολύ σημαντικό δεδομένου πως τους πρώτους μήνες ενός μωρού τα ρούχα υπερδιπλασιάζονται… όπως και το μέγεθος του :).

Φυσικά η διαδικασία αυτή αφορά τα ρούχα που αναμένεται να φορέσει εκ νέου το παιδί αλλά και αυτά που δεν θα ξαναχρειαστούν. Έτσι προσδοκούμε να ανακτήσουμε χώρους του παιδικού δωματίου που πιθανότατα έχουν καταληφθεί από ρούχα και να οργανωθούμε.

Η οργανωμένη αποθήκευση των ρούχων μπορεί να γίνει σε πέντε απλά βήματα:

Βήμα 1: Πλύσιμο και προετοιμασία

Πριν αποθηκεύσουμε τα ρουχαλάκια, πρέπει να πλύνουμε τα πάντα με ζεστό νερό και με ένα απαλό απορρυπαντικό για βρεφικά ρούχα. Θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να αναζωογονήσουμε τα λευκά και να εξαφανίσουμε τους λεκέδες. Σίγουρα θα τα πλύνουμε πάλι όταν θα τα χρειαστούμε, ωστόσο είναι βασικό να ασχοληθούμε και τώρα καθώς αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση.

Προσοχή: Πριν τα αποθηκεύσουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει. Ένα ρούχο που είναι νωπό μπορεί να καταστρέψει όλα τα ρούχα που είναι αποθηκευμένα μαζί του.

Βήμα 2: Ξεκαθάρισμα

Τα βρεφικά ρούχα δέχονται πολλές κακουχίες. Σίγουρα θα θέλαμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά αλλά πολλές φορές δεν αξίζει. Ρούχα που έχουν φθαρεί από την υπερβολική χρήση ή που έχουν επίμονους λεκέδες καλό είναι να πεταχτούν παρά το συναισθηματικό δέσιμο που πιθανότατα έχουμε μαζί τους.

Βήμα 3: Ταξινόμηση κατά μέγεθος

Η ταξινόμηση κατά μέγεθος μπορεί να φαντάζει ως εύκολη δουλειά, απαιτεί όμως λίγο παραπάνω προσοχή. Αρχικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ρούχα για ένα μωράκι 12 μηνών μιας εταιρείας μπορεί να είναι ίδια με τα ρούχα για ένα μωράκι 9 μηνών μιας άλλης (ναι είναι πολύ συχνό το συγκεκριμένο φαινόμενο). Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε την κρίση μας. Αρχικά πρέπει να τα ταξινομήσουμε σύμφωνα με τις ετικέτες. Στη συνέχεια πρέπει να τα ελέγξουμε ένα ένα και ότι μας φαίνεται ότι δεν ταιριάζει να το ταξινομούμε στο επόμενο μεγαλύτερο ή στο προηγούμενο μικρότερο μέγεθος.

Βήμα 4: Ταξινόμηση κατά είδος

Αφού ταξινομήσουμε κατά μέγεθος ακολουθεί η ταξινόμηση κατά είδος. Η πιο σωστή ταξινόμηση είναι σύμφωνα με την εποχή. Ξεχωριστά πρέπει να αποθηκευτούν τα μαγιό, τα ρούχα για τις γιορτές, τις στολές για τα καρναβάλια και τα πιο επίσημα ρούχα. Είναι πολύ πιθανό να ψάξουμε να τα βρούμε αργότερα και θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αν τα έχουμε αποθηκεύσει μαζί με τα υπόλοιπα. Ξεχωριστά πρέπει να αποθηκευτούν και οι κουβέρτες, τα κουβερτάκια αγκαλιάς και αξεσουάρ όπως κάλτσες, καλσόν, σκουφάκια κλπ.

Βήμα 5: Αποθήκευση

Προκειμένου να αποθηκευτούν σωστά καλό θα ήταν να αγοράσουμε μεγάλες σακούλες που σφραγίζουν. Αφού τα τακτοποιήσουμε στις σακούλες, θα πρέπει να σημειώσουμε επάνω τους το φύλο (αν έχουμε παραπάνω από ένα παιδάκι), το μέγεθος και την εποχή. Τα πιο ξεχωριστά ρούχα και αντικείμενα που αναφέραμε προηγουμένως πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά. Τέλος καλό είναι οι σακούλες μας να αποθηκευτούν σε μεγάλα κουτιά. Χάρτινα και υφασμάτινα κουτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο αν τα αποθηκεύσουμε σε κάποια αποθήκη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα πλαστικά κουτιά τα οποία θα προφυλάξουν τα ρούχα από την υγρασία.

 

Μπορείτε να δείτε και τα σχετικά άρθρα μας για το ντύσιμο των παιδιών:

Τα βασικά βήματα για το ντύσιμο των παιδιών

Γιατί ένα παιδί πρέπει να ντύνεται μόνο του;

5 απαραίτητες συμβουλές για την επιλογή παιδικών ρούχων